Blog

Wat is ransomware en wat kan ik ertegen doen?

Wellicht heeft u er weleens over gehoord in het nieuws of in uw directe omgeving: ransomware. Deze vorm van kwaadaardige software, oftewel malware, is op dit moment het meest populaire wapen onder hackers. Maar wat is ransomware precies en hoe zorgt u dat u niet wordt getroffen door een ransomware-aanval?

In het kort
De letterlijke vertaling van ‘ransom’ is losgeld. Een term die grotendeels de lading dekt voor het beschrijven van ransomware. Deze vorm van malware betreft namelijk een geïnfecteerd en schadelijk programma, dat door hackers wordt geïnstalleerd op een computer met het doel om gegevens, applicaties, het apparaat of een geheel netwerk van apparaten te blokkeren. Vervolgens wordt er van de gebruiker (of gebruikers) geëist dat er een bepaald bedrag wordt overgemaakt naar een rekening om de computer weer te bevrijden. Doet de gebruiker dit niet? Dan blijft het apparaat onbruikbaar.

Een stukje geschiedenis
De eerste vorm van ransomware dook al op aan het einde van de jaren 80. Bij deze vorm van cyber-criminaliteit werd nog gebruik gemaakt van een installatiediskette, met op het oog bruikbare informatie voor het slachtoffer. In werkelijkheid bevatte het echter een programma dat de gedupeerde op een slinkse manier wist te misleiden. Niet ontoepasselijk werd dit ook wel een trojaans paard genoemd. Sindsdien zijn er allerlei vormen van ransomware ontwikkeld.

Tijdens een aanval met het Politievirus wordt de indruk gewekt dat de computer is geblokkeerd door de politie zelf. Natuurlijk gaan officiële instanties zoals de politie in werkelijkheid nooit zo te werk.

Schadelijker dan ooit
Hoewel de aanpak nog steeds veel weg heeft van de oorspronkelijke vorm, is de problematiek rond ransomware vandaag de dag groter dan ooit. Er zijn duizenden vormen van dit soort malware actief. In de meeste gevallen wordt er blijvende schade aangericht, waardoor hele netwerken verwoest kunnen worden. Enkele populaire varianten van ransomware van dit moment zijn bijvoorbeeld het Politievirus, het Ecops virus, doxware, JS/Blacole, cryptoware (of cryptolocker) en Teslacrypt. Tijdens een aanval met het Politievirus wordt de indruk gewekt dat de computer is geblokkeerd door de politie zelf, waardoor mensen sneller geneigd zijn om over te gaan tot betaling. Natuurlijk gaan officiële instanties zoals de politie in werkelijkheid nooit zo te werk.

Voorkomen is beter dan genezen
Het simpelweg verwijderen van de schadelijke software nadat een aanval heeft plaatsgevonden, heeft meestal geen enkele zin. De huidige vormen van ransomware kunnen namelijk razendsnel allerlei onderdelen van het netwerk infecteren. Het bijt zich als het ware vast in uw systeem, waardoor de schade meestal blijvend is. Het is daarom beter om uzelf vooraf te beschermen. Een goed begin is zorgen dat uw applicaties, en met name de antimalware- en antivirus-applicaties, altijd up-to-date zijn. Daarnaast kunt u zorgen dat medewerkers voldoende kennis hebben om een dreiging te herkennen. Om risico’s geheel uit te kunnen sluiten heeft u echter een applicatie nodig die uw gehele organisatie op een proactieve manier kan monitoren, zodat mogelijke dreigingen al in een vroeg stadium worden opgemerkt.

Wilt u meer weten over de eisen die vandaag de dag gesteld worden aan professionele bescherming tegen ransomware? Lees er alles over in het e-book: ‘De eisen die 2017 stelt aan anti-ransomware’.

shutterstock_323879759

E-book: Waarom juist uw bedrijf doelwit is van ransomware

Beveilig uw gegevens tegen ransomware.

Ransomware is op dit moment de meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit. Wanneer u getroffen wordt, kunt u de continuïteit van uw bedrijf, maar ook die van andere betrokken partijen in gevaar brengen.

Contactgegevens

Tech Data
Beatrix de Rijkweg 811B
5657 EG Eindhoven
Tel: +31 (0)40 2 502 602

Vragen?

Heeft u vragen over hoe u uw bedrijf het beste kan beveiligen tegen ransomware? Stel uw vraag aan één van de experts van het Prevent Ransomware Team en bereid u voor op de toekomst!

Contactformulier

Sophos_logo.svg

© 2018 Tech Data Corp. All rights reserved.
Terms & Conditions | Disclaimer